Η δομή του χαρτιού

> Το χαρτί αποτελείται από ίνες κυτταρίνης από δέντρα ή άλλα παρόμοια υλικά. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του χαρτιού, οι ίνες σχηματίζουν ένα πλέγμα σε αναλογία 60:40. Το 60 % των ινών κινείται προς μία κατεύθυνση, και το υπόλοιπο 40% σχηματίζει ορθή γωνία με τις άλλες ίνες.

> Το χαρτί αποτελείται από 5% νερό. Αν δεν περιείχε νερό θα ήταν τόσο εύθρυπτο όσο ένα φθινοπωρινό φύλλο.

> Το χαρτί υπόκειται σε χημική επεξεργασία και τελειοποιείται ανάλογα με την τελική του χρήση. Για παράδειγμα το χαρτί της εφημερίδας είναι πολύ τραχύ, ενώ το χαρτί αλληλογραφίας, είναι ένα χαρτί υψηλού βαθμού με πολλά πρόσθετα χημικά. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός ενός χαρτιού και όσο περισσότερο επεξεργασμένο, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητά του.
Πώς συνεργάζεται το μελάνι με το χαρτί.

> Το μελάνι με βάση βαφής εμποτίζεται στις ίνες κυτταρίνης, δίνοντας ένα πλουσιότερο χρώμα και μία πιο ευρεία κλίμακα χρωμάτων. Το μειονέκτημα είναι ότι η απόλυτη οξύτητα/καθαρότητα δεν είναι εφικτή.

> Το μελάνι με βάση χρωστικής έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Το μελάνι προβάλλεται στο χαρτί, ο μεταφορέας εξατμίζεται και η χρωστική προσκολλάται στις ίνες του χαρτιού. Αυτό καταλήγει σε μία καθαρή εικόνα, αλλά το χρώμα δεν έχει την ίδια απορρόφηση με τα μελάνια με βάση βαφής.

> Διαφορετικοί βαθμοί ποιότητας χαρτιού θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα για τον ίδιο τύπο μελανιού. Υπάρχουν ειδικά φωτογραφικά χαρτιά που δίνουν το σωστό αποτέλεσμα μόνο όταν συνδυαστούν με ένα συγκεκριμένο μελάνι. Το μελάνι έχει ένα διαλυτικό που χαράζει το χαρτί και η χρωστική γεμίζει τη χαραγμένη περιοχή.

> Το χαρτί που μένει εκτεθειμένο σε υψηλή υγρασία απορροφά την υγρασία και μεταβάλλει την περιεκτικότητά του σε νερό. Αυτό μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στον τρόπο απορρόφησης του μελανιού από το χαρτί και να οδηγήσει σε χρωματοροή. Συχνά κατηγορείται το μελάνι ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα βρίσκεται στην υγρασία του χαρτιού.

> Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τις ιδιότητες του χαρτιού έτσι ώστε να ταιριάζουν με το χαρτί που χρησιμοποιείτε και το είδος της εκτυπωτικής εργασίας. Ο εκτυπωτής ρυθμίζει αυτόματα την ποσότητα μελανιού που παρέχεται σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις.

> Η χρήση απλού χαρτιού και η ρύθμιση της εκτύπωσης σε «υψηλή ευκρίνεια» ή «φωτογραφικό χαρτί», «χαρτί ιλουστρασιόν» κ.ά. μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπερβολικής ροής μελανιού. Το μαύρο συχνά θα διαπεράσει το χαρτί και θα φαίνεται στην πίσω όψη της σελίδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν το χαρτί έχει τυπωθεί από την τραχιά πλευρά του.

 

Μελάνι επάνω στο χαρτί

Με τους εκτυπωτές ψεκασμού φυσαλίδας, το ρευστό μελάνι προβάλλεται επάνω στο χαρτί για να σχηματίσει μία εικόνα. Πριν δούμε πώς το χαρτί και το μελάνι αλληλεπιδρούν, ας κοιτάξουμε τη δομή του μελανιού και του χαρτιού.

Η σύσταση του μελανιού

Το μελάνι αποτελείται από ένα χρωστικό παράγοντα, ένα φορέα, ένα διαλύτη που το διατηρεί ρευστό μέχρι να βγει από την κεφαλή εκτύπωσης, και διάφορους χημικούς σταθεροποιητές.

Ο χρωστικός παράγοντας μπορεί να είναι μία βαφή ή μία χρωστική, άσχετα από το χρώμα. Η διαφορά είναι ότι η βαφή είναι χημικό διάλυμα και η χρωστική είναι ένα μεταλλικό οξείδιο, τριμμένο σε εξαιρετικά λεπτούς κόκκους και τοποθετημένο σε μία χημική σύνθεση. Και τα δύο έπειτα προστίθενται σε ένα φορέα. Carrier body