Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος της εκτύπωσης. Μάθετε λοιπόν πως μπορείτε να έχετε κι εσείς φθηνά μελάνια εκτυπωτών!

-Αγοράζουμε εκτυπωτή Laser
Σίγουρα όπως υπάρχει κοροϊδία στα Inkjet cartridges, θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στο Toner. Όμως ακόμα και το χειρότερο toner μπορεί να εκτυπώσει δεκάδες φορές περισσότερες σελίδες από ένα cartrige μαύρου μελανιού. Συν ότι η τεχνολογία των laser δεν χρειάζεται το γελοίο καθάρισμα που τρώει αβέρτα το μελάνι στους Inkjet. Κι αν το toner τελειώνει και αφήνει κενά, συνήθως αν το βγάλουμε και το κουνήσουμε λίγο θα μας βγάλει μερικές ακόμα ικανοποιητικές εκτυπώσεις.

Βέβαια, οι έγχρωμοι laser είναι ακριβότεροι, και η ποιότητά τους χειρότερη από τους φωτογραφικούς Inkjet. Αλλά αν οι ανάγκες σας σε εκτύπωση είναι κυρίως κείμενο, είναι σαφώς ανώτεροι σαν επιλογή.

Τώρα, αν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε Inkjet:

-Αγοράζουμε εκτυπωτή με ξεχωριστά χρώματα.
Για να μην χρειάζεται να πετάμε όλο το cartrige επειδή τελείωσε το cyan.

-Αγοράζουμε συμβατά ή ξαναγεμισμένα cartridges.
Αγνοούμε την προπαγάνδα περί ποιότητας από τις εταιρείες. Ίσως κάποιος γραφίστας με εκπαιδευμένη όραση να καταλάβει τη διαφορά στο χρώμα, αλλά αν εκτυπώνουμε κείμενο, το μαύρο είναι μαύρο. Και κανείς δεν νοιάζεται αν στη φωτογραφία από τις διακοπές το γαλάζιο της θάλασσας δεν είναι 100% ακριβές.

Το ίδιο παρεμπιπτόντως μπορεί να ισχύει και με κάποια ακριβά φωτογραφικά χαρτιά. Δεν λέω να είναι όλες οι εκτυπώσεις στον χαρτοπολτό που έχουμε για το φωτοτυπικό, αλλά μην αγοράζουμε και το ακριβότερο χαρτί της αγοράς, νομίζοντας πως θα δείχνει καλύτερα τις καμένες φωτογραφίες μας. Ένα απλό φωτογραφικό χαρτί συνήθως είναι αρκετό. Και κατά προτίμηση μιας τρίτης μάρκας, όχι του κατασκευαστή του εκτυπωτή.

Στο eshop www.fthina-melania.gr  (φθηνά μελάνια) θα βρείτε πολύ οικονομικά συμβατά μελάνια σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά….

-Γεμίζουμε μόνοι μας τα cartridges.
Υπάρχουν επίσης στην αγορά κιτ για ξαναγέμισμα μελανιών, για να μην χρειαστεί καν να τρέχουμε σε κάποιο κατάστημα. Προσοχή, όμως, μην έχουμε κανένα ατύχημα, και γεμίσει μελάνια η κουζίνα…

Το eshop www.fthina-melania.gr (φθηνά μελάνια) μπορεί  να σας προμηθεύσει με χύμα μελάνια των 1000ml σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

-Αγοράζουμε XL cartridge
Ναι, μπορεί το XL να σημαίνει πως μας πουλάνε γεμάτο το cartrige αντί για μισογεμάτο, αλλά ακόμα κι έτσι συμφέρει από το να παίρνουμε ένα μικρότερο που να κρατήσει λιγότερο. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν εκτυπώνουμε πολύ συχνά, γιατί έτσι κι αλλιώς θα φάμε το μελάνι για καθαρισμό κεφαλών…

-Πετάμε εντελώς τον εκτυπωτή.
Σοβαρά, τώρα, πόσο συχνά έχετε απόλυτη ανάγκη να εκτυπώσετε κάτι?

Για κείμενα, νά ‘ναι καλά το email και τα φλασάκια.

Αν χρειάζεται να εκτυπώσετε τίποτα αεροπορικά εισιτήρια, 10-15 cents στο φωτοτυπείο της γειτονίας είναι η καλύτερη λύση.

Τέλος, για φωτογραφίες υπάρχουν πάντα τα φωτογραφεία – αν δεν είστε φανατικός χομπίστας της φωτογραφίας, πόσες φορές το χρόνο χρειάζεστε εκτυπώσεις, και για πόσες φωτογραφίες? Σύν ότι το να αγοράζατε ειδικό φωτογραφικό χαρτί, συν το μελάνι, συν τους καθαρισμούς του εκτυπωτή, μάλλον θα σας έβγαινε ακριβότερα τελικά.

Εσείς τι λέτε? Είναι για εσάς ο εκτυπωτής αναντικατάστατος? Και ποιά μέθοδο προτιμάτε για να έχετε τις οικονομικότερες εκτυπώσεις με φθηνά μελάνια?

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε προσεκτικά τα παραπάνω. Ελπίζουμε να σας είναι χρήσιμα….